Esti aici:  Date utile > Informatii pesta porcina



PESTA PORCINĂ CLASICĂ
întrebări şi răspunsuri



Ce este Pesta Porcină Clasică?

Pesta Porcină Clasică (P.P.C.) este o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici şi pe cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Boala nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi economice de mari proporţii.

Cum se transmite?

- P.P.C. se transmite prin contactul direct dintre porcii domestici şi/sau sălbatici, bolnavi şi cei sănătoşi;
- P.P.C. se răspândeşte prin contactul cu secreţiile (lacrimi, salivă) şi excreţiile (fecalele animalelor infectate);
- Porcii sănătoşi se infectează prin contactul cu obiecte, hrană, îmbrăcăminte, mijloace de transport, adăposturi contaminate;
- Virusul poate fi purtat de la porcii bolnavi către cei sănătoşi în cadrul mişcărilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri) şi de către oameni, păsări, insecte;
- Virusul P.P.C. se transmite de la porcii aparent sănătoşi, cu 2-4 zile înainte de apariţia semnelor de boală;
- Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie, motiv pentru care acest tip de alimentație este interzis (din carne  de porc, netratată termic sau resturi ce conţin fragmente de porc infectat cu virusul P.P.C..)

Care sunt semnele de boală?

Semnele clinice depind de stadiul de boală. Sunt trei nivele de evoluție a bolii: acut, cronic şi subacut.
Porcii bolnavi de pestă porcină clasică prezintă modificări de comportament:
- Beau multă apă;
- Nu se deplasează;
- Refuză hrana administrată;
- Au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate în roşu închis;
- Au constipaţie urmată de diaree;
- Se deplasează greoi şi au tremurături musculare.
Pesta porcină clasică este problema întregii ţări, în eradicarea căreia sunt implicate instituţii ale statului, ale căror atribuţii sunt precizate în Hotărârea de Guvern privind monitorizarea, controlul şi eradicarea P.P.C. în România.
Actele normative menţionate mai sus pot fi găsite accesând site-ul www.ansvsa.ro -> secţiunea „Activităţi şi servicii” -> „Program strategic” sau următorul link: http://www.ansvsa.ro/index.php?pag=14.

De ce vaccinarea nu reprezintă o soluţie pe termen lung?

Vaccinarea porcinelor reduce presiunea de virus, dar nu conduce la dispariţia acestuia. (Utilizarea acestor vaccinuri are drept scop protecţia porcinelor din gospodăriile populaţiei, reducerea numărului de focare de P.P.C., a îmbolnăvirilor şi pierderilor economice generate de mortaliatea ridicată şi a costurilor pentru despăgubiri).
Interzicerea vaccinării oferă crescătorilor de porci din gospodării posibilitatea comercializării, cu condiția respectării unor măsuri minime de biosecuritate și a notificării medicului veterinar de pe raza localității a intenției de vânzare sau de cumpărare de porci.
 
Care sunt măsurile necesare pentru eradicarea acestei boli?

Reducerea până la dispariţie a virusului pestos porcin de pe întreg teritoriul României, atât la populaţia de porcine domestice, cât şi  la  porcinele sălbatice.
Eradicarea PPC se realizează prin măsuri concrete care au în vedere:
-    monitorizarea  continuă a situaţiei epidemiologice sub raportul acestei boli;
-    controlul mişcărilor de porcine domestice şi sălbatice pe întreg teritoriul ţării;
-    costurile pentru efectuarea supravegherii sanitare veterinare conform Programului Strategic, care sunt suportate de la bugetul de stat de către A.N.S.V.S.A.;
-    despăgubirile pentru pierderile porcinelor afectate de boală, care se acordă proprietarilor, de către A.N.S.V.S.A., de la bugetul de stat.

Care este obiectivul stopării vaccinării ?

 (Vaccinarea împotriva Pestei Porcine Clasice a început în România, în anul 2006 şi a fost finalizată la sfârşitul anului 2009).
Recunoaşterea indemnităţii teritoriului României faţă de pesta porcină clasică, influenţează direct schimbul comercial intracomunitar din cadrul Pieţei Interne cu porcine vii, produse şi subproduse provenite de la acestea şi condiţionează activităţile de import şi tranzit pe teritoriul României.
În cazul în care, la şase luni după eliminarea ultimului animal vaccinat, nu mai este diagnosticat nici un caz de pestă porcină clasică, România poate solicita Comisiei Europene obţinerea statutului de zona liberă de P.P.C.
Orice nou focar de boală va anula obţinerea statutului de zonă liberă de P.P.C., situaţie în care vor trebui reluate măsurile de eradicare şi control, iar circulaţia animalelor şi produselor va fi restricţionată până la finalizarea procedurilor de eradicare.
De aceea este foarte important ca toţi deţinătorii de animale să respecte legislaţia sanitară veterinară şi să aplice normele de biosecuritate.
O etapă importantă în acest sens, a fost decizia Comisiei Europene de a permite României începând cu 1 ianuarie 2010 să participe pe piaţa comunitară cu mărci româneşti de produse din carne de porc provenită din zonele libere de pestă porcină clasică.
Decizia, votată în unanimitate de către Statele Membre, a fost o recunoaştere a progreselor înregistrate de către ţara noastră în combaterea acestei boli şi a venit în urma demersurilor efectuate de către A.N.S.V.S.A., încă din luna aprilie a anului 2009, către Comisia Europeană.

Ce obligaţii au deţinătorii de porcine pentru prevenirea apariţiei bolii?

-    Să anunţe medicului veterinar din localitate intenţia de a cumpăra, de a vinde porci, pentru a primi recomandările necesare;
-    Trebuie să achiziţioneze numai porci pentru consumul familial, din localitatea de domiciliu şi din zone libere de boală;
-    Să anunţe Primăria despre cumpărarea porcilor, pentru a fi înregistraţi în registrul agricol;
-    Să notifice medicul veterinar din localitate pentru identificarea, înregistrarea  porcilor şi a exploataţiilor nonprofesionale de porci;
-    Să notifice medicul veterinar din localitate pentru controlul clinic la ieșirea sau intrarea de animale în exploatație şi pentru completarea documentelor legale pentru mișcarea porcilor;
-    Să respecte întocmai măsurile dispuse de medicul veterinar privind menţinerea porcilor în adăposturi, pentru a nu veni în contact cu alte animale;
-    Să anunţe imediat medicului veterinar apariţia oricăror semne de boală sau mortalitate la animalele proprii, inclusiv a celor înregistrate în gospodăriile învecinate;
-    Să anunţe medicului veterinar din localitate intenţia de tăiere a porcilor proprii, pentru a fi asomaţi şi examinaţi înainte şi după tăiere, precum şi pentru controlul cărnii, în special examinarea trichineloscopică;
-    Să nu administreze în hrana porcilor resturi menajere;
-    Să nu crească porci decât în spații împrejmuite, special amenajate, cu respectarea condițiilor de bunăstare şi nu în aproprierea gropilor de gunoi sau a zonelor populate cu porci mistreţi;
-    Să nu accepte efectuarea de tratamente de către persoane neautorizate și să țină un registru al exploatației în care să noteze orice eveniment (intrări, ieșiri, tratamente, tăieri,etc);
-    Să nu arunce cadavrele de porci sau alte animale;
-    Să anunţe Primăria pentru ridicarea cadavrelor.

Ce se înţelege prin măsuri de biosecuritate și cum trebuie să le aplicați pentru prevenirea  apariției  pestei porcine clasice?

Reprezintă un complex de măsuri necesare protejării porcilor împotriva contactului cu virusul P.P.C., ușor de realizat la nivelul fiecărei gospodării.
Reguli minime de biosecuritate:
-    schimbați hainele, încălțămintea la părăsirea spațiului din curte destinat animalelor;
-    utilizați săpunul și apa de câte ori ieșiți din curtea animalelor;
-    curtea pentru animale să fie separată de curtea familială;
-    evitați depozitarea de cereale lângă adăposturile pentru porci deoarece acestea atrag rozătoarele;
-    puneți o cuvă cu un produs dezinfectant la intrarea în sectorul de creștere animale și treceți cu încălțămintea (de preferat cizme din cauciuc) prin dezinfectant la intrare și la ieșire. Nu uitați să îl inlocuiți zilnic;
-    evitați vizitele altor persoane în zona de adăpost pentru animale și a împrumutului de ustensile, harnașamente, paie pentru așternut;
-    nu permiteți accesul în curte, și mai ales în spațiul destinat porcilor, a persoanelor care au fost la vânatoare sau care au porci în gospodăria proprie și nu aplică măsuri de biosecuritate;
-    înregistrați orice eveniment petrecut cu animalele din curte: fătări, vânzări sau cumpărări, tratamente, tăieri,etc.

Anunțați medicul veterinar dacă:
1.    porcul dumneavoastră nu mănăncă, bea multă apă, prezintă diaree în alternanță cu constipație, prezintă tremurături, stă culcat;
2.     doriți să vindeți sau să cumpărați porci; vânzarea sau achiziționarea de porcine fără notificarea medicului veterinar poate aduce pesta porcină clasică în localitatea dumneavoastră;
3.    doriți să tăiați porcul pentru consum: un examen clinic însoțit de un control trichineloscopic vor aduce pe masa familiei o carne de porc fără riscuri, cu condiția să fie păstrată și pregătită în condiții de igienă.

Cui se acordă despăgubiri pentru pierderile de porcine?

Despăgubirile se acordă numai proprietarilor care au identificat şi înregistrat animalele din gospodărie, care respectă condiții minime de biosecuritate, care au notificat imediat medicul veterinar în cazul unei suspiciuni și care au ajutat serviciile veterinare în eradicarea cât mai rapidă a unui focar de boală.

Se vor aplica sancţiuni?

Nerespectarea prevederilor privind prevenirea pestei porcine clasice se sancţionează cu amendă contravenţională sau penală conform legislației în vigoare.

Este periculos pentru oameni consumul de carne provenită de la porci bolnavi de P.P.C.?


Carnea de porc provenită de la animalele infectate cu virusul P.P.C. nu constituie un pericol pentru oameni, dar este recomandat a nu se consuma.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin activitatea sa, asigură comercializarea, în unităţile înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, de carne şi produse din carne care sunt controlate sanitar veterinar şi nu pun în pericol sănătatea publică.


Proceduri pentru importul animalelor (porcilor) vii din ţări terţe

Importurile de animale vii în Uniunea Europeană sunt permise doar prin Posturile de Inspecţie la Frontieră (P.I.F.) aprobate în acest scop (lista, adresele şi datele de contact ale PIF-urilor aprobate din România pot fi accesate la adresa:

http://www.ansvsa.ro/documente/Date_contact_PIF_30ro.pdf

Importul animalelor vii este permis din ţări terţe şi unităţi aprobate stabilite prin decizii ale Comisiei Europene.

Persoana responsabilă de încărcătură trebuie să notifice cu cel puţin o zi lucrătoare înainte de sosirea prevăzută a animalelor pe teritoriul comunitar.
Această notificare se face către personalul de inspecţie de la punctul de control la frontieră printr-un document întocmit în conformitate cu modelul de Document Veterinar Comun de Intrare (DVCI). Notificarea se face prin completarea părţii I a DVCI şi transmiterea acestuia la P.I.F., de preferinţă prin intermediul sistemului Traces sau printr-un alt sistem de telecomunicaţii (ex. fax).

Odată cu sosirea transportului de animale vii la P.I.F., persoana responsabilă de încărcătură trebuie să prezinte medicului veterinar oficial certificatul veterinar (original) emis de către medicul veterinar al unităţii de origine din ţara terţă, precum şi celelalte documente însoţitoare necesare.

Controlul documentar, de identitate şi fizic se efectuează la fiecare transport de animale vii. Dupa efectuarea controalelor, medicul veterinar oficial din P.I.F. completează partea a II-a a DVCI, unde este specificată decizia care a fost luată privind transportul de animale vii.

Introducerea transportului de animale vii pe teritoriul comunitar se face în funcţie de rezultatele controalelor veterinare.

Tarifele sunt aplicate în urma efectuării controalelor veterinare asupra transportului de animale vii importate din ţările terţe, în conformitate cu procedura stabilită de legislaţia în vigoare.