Esti aici:  Media > Comunicate de presa

Nu exista inregistrari de acest tip pentru judetul selectat


25-06-2007


Ultimul focar de pestă porcină clasică a fost închis pe data de 22 iunie 2007

25.06.2007

Ultimul focar de pestă porcină clasică a fost închis
pe data de 22 iunie 2007

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (96,ANSVSA) informează închiderea, în data de 22 iunie 2007, a ultimului focar de pestă porcină clasică de pe teritoriul ţării noastre.

În anul 2006, în România, au fost înregistrate un număr de 716 focare de pestă porcină clasică. În luna decembrie 2006, când a debutat campania de vaccinare, evoluau 176 de focare active de pestă porcină clasică, în 17 judeţe (96,Bacău, Bihor, Călăraşi, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea).
Ca urmare a aplicării Programului strategic privind monitorizarea, controlul şi eradicarea pestei porcine clasice în România a fost închis ultimul focar şi nu s-au mai înregistrat alte focare de pestă porcină clasică.
Odată cu vaccinarea împotriva pestei porcine clasice a fost redus numărul de animale moarte, ucise sau altfel afectate, care trebuie compensate şi astfel au fost reduse costurile legate de ecarisarea teritoriul şi distrugerea cadavrelor.
Continuă aplicarea Planului de vaccinare de urgenţă pentru pesta porcină clasică, care se efectuează porcilor din exploataţiile nonprofesionale (96,gospodăriile populaţiei), porcilor din exploataţiile profesionale aprobate sanitar veterinar şi porcilor mistreţi.

Serviciul Comunicare şi Sisteme Informaţionale

Inapoi